logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

ПОДОРОЖ ЗАПОРІЗЬКИМ КРАЄМ


Опубліковано Сб, 4 Травня 2019 в 22:13


   Уже традиційно на травневі свята з 28 квітня по 1 травня 2019 року група туристів Запорізької школи-інтернату «Козацький ліцей» під керівництвом Оношка Андрія Олександровича та Панчука Антона Олександровича вирушили у подорож Запорізьким краєм.

   Приїхавши потягом до міста Василівка, рушили до місця першої стоянки в урочище Лиса гора.

   До заходу сонця часу було небагато, тому швиденько поставили намети, розвели багаття і повечеряли.

   Зранку поснідали і рушили у напрямку балки Басанька, де знаходиться Іванове джерело, там була друга стоянка, третю  вирішили зробити у живописній балці Маячка.

   Місцями шлях пролягав непролазними хащами та береговою смугою Каховського водосховища, де також були буреломи та насипи великого каміння.

   На узбережжі туристам траплялися скам'янілі мушлі молюсків кайнозойської ери неогенового періоду (це приблизно 23 млн. років тому) та скам'янілі рештки зубів диких коней – тарпанів, які мешкали тут у той час, коли на місці Каховського водосховища ще був Великий Луг.

   Великий Луг споконвіку відомий давньому культурному світові. У козацькі часи усе Військо Запорозьке харчувалося на Січі рибою й дичиною з Великого Лугу, причому про запаси їжі для себе мав дбати кожен курінь, а, щоб козаки не збивалися гуртом до наймиліших їм урочищ, користувалися Лугом усі однаково, то на Січі, в день Нового року, курінні отамани тягли жеребки, кому де ловити рибу й полювати - такий був порядок.

   Зараз на цьому місці - Національний природний парк «Великий Луг», створений відповідно до Указу Президента України у 2006 р.

   Парк створено на базі регіонального ландшафтного парку «Панай», орнітологічного заказника загальнодержавного значення «Великі і Малі Кучугури», ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Крутосхили Каховського водосховища».

   Парк створений з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів степової зони, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

   Ось такими цікавими місцинами можна подорожувати у нашому рідному Запорізькому краї!

    Мандрівка юним туристам дуже сподобалася. Отримали новий досвід і знання.