logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

У ЗАПОРІЖЖІ ВІДБУВСЯ ІІІ МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ "КОЗАЦЬКА ПОКРОВА - 2021"


Опубліковано Чт, 14 Жовтня 2021 в 17:01


   12 жовтня 2021 року на базі Запорізького Козацького ліцею стартував ІІІ Міжнародний фестиваль «Козацька Покрова» у Запоріжжі, що проводився у змішаному форматі – онлайн і офлайн.

   «Козацький ліцей» та етноклуб «Мальви» Запоріжжя радо привітали гостей, друзів і партнерів фестивалю з прийдешніми святами, точніше, цілою низкою свят!

   Радіємо, що до нас на захід завітала представниця партнерів фестивалю — голова етносекції Товариства «Україна-Світ» Валерія Левківська.

   Щасливі, що на фестивалі були присутні наші герої-захисники – запорозькі козаки на чолі з отаманом ГО «Запорозьке військо Низове «Запорозька Січ»  Костянтином Рижовим!

   Днями в Україні будуть відзначати одразу три свята: Покрову Пресвятої Богородиці, День захисника України і День українського козацтва.

   У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога.

   Перший день фестивалю присвячений козацькій кухні – познайомилися з кулінарними традиціями козаків. Адже запорожці любили добре попоїсти та погуляти.

   Традиційні козацькі страви: щербу, платаного судака, коропа, запеченого у глині, та коржі – загреби, за рецептами етнографині Олі Кольорово, готувала голова етноклубу «Мальви» Запоріжжя Юлія Теребінова.

   «У козака вітер хату мете, сонечко хліб пече, вода сама ллється, все гаразд ведеться!»

   Наш фестиваль розпочався дуже колоритно та смачно!

   13 жовтня 2021 року відвирував другий, мистецький, день ІІІ Міжнародного  фестивалю «Козацька  Покрова» у Запоріжжі.

   Гості свята завітали на майстер-класи:

   «Покровські барви» – осіння композиція від фітодизайнерки, майстрині Ірини Григор'євої (Запоріжжя);

витинанка «Козацька Покрова» – майстер-клас підготувала молодша група етноклубу «Мальви» під керівництвом майстрині Людмили Штенгарт (Запоріжжя);

вернісаж «Козак-арт» – виставка картин учнів художньої студії «Діамант» за сприяння кураторки виставки – художниці Оксани Полєвої.

   Відбулася також презентація жіночого народного костюму Півдня України від народної майстрині, голови секції «Етносвіт» Товариства «Україна-Світ» Валерії Левківської.

    Чарівна модель – творча філологиня «Козацького ліцею» Олена Усольцева на очах перевтілилась у жительку Олександрівська (Запоріжжя) кінця ХІХ – початку ХХ століття.

   Добіг кінця другий фестивальний день, закінчилися наші козацькі мистецькі забави. Але не закінчилося наше знайомство з історією та традиціями Запорізького краю.

   14 жовтня на нас чекає святковий Третій фестивальний день.

   Святу Покрову будемо шанувати Днем Козацької звитяги на острові Хортиця.

   Вітаємо усіх українців зі святами!

      

      

Фотозвіт за посиланням ІІІ МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ «КОЗАЦЬКА ПОКРОВА – 2021»