logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ "ОРГАНІЗАЦІЯ І КООРДИНАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ"


Опубліковано Вт, 2 Квітня 2019 в 14:58


   З 25 по 29 березня 2019 року 17 педагогів Запорізької школи-інтернату «Козацький ліцей» успішно пройшли тренінг «Організація і координація волонтерської діяльності в закладах освіти» (за підтримки Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) з метою набуття громадянських та соціальних компетентностей через волонтерську діяльність шляхом неформальної освіти, що стане корисним інструментом у новій сучасній українській школі; допоможе майбутнім координаторам волонтерського руху в освітньому закладі розкрити творчий потенціал здобувачів освіти, стати самостійними у прийнятті рішень, розвивати організаторські, лідерські якості підлітків і молоді через волонтерування.

   Тренінгова група познайомилася із Законом України «Про волонтерську діяльність», отримавши відповіді на свої питання та розсіявши сумніви щодо тотожності тверджень: волонтерство – благодійність, волонтер – альтруїст, хто може бути волонтером, де можна займатися волонтерством тощо.

   Також розглянули етапи, із яких складається розробка та реалізація волонтерської програми, переконалися, що цикл управління діяльністю волонтерів – це складний багатоетапний процес.

   Розглянули і проаналізували методи оцінки потреб волонтерської програми (у формі скетчів).

   Цікавими і ефективними у роботі з майбутніми волонтерами, на думку учасників сесій тренінгу, були такі інструменти: «Дерево проблем (ідей)», метод 4-х квадратів «Бостонська матриця».

   Переконалися, що мати ідею – ще не означає досягти мети. Навчилися трансформувати проблему в позитивне твердження і визначати ціль за технологією «SMART», а індикатор успіху проекту – за формулою QQT.

   Зрозуміли, що під час планування волонтерської програми важливо враховувати усіх зацікавлених сторін (стейкхолдерів), щоб досягти поставленої мети.

   Познайомилися з мотиваційними типами волонтерів та способами їх залучення до волонтерських проектів. Потренувалися складати оголошення про набір бажаючих на роботу. Розглянули структуру співбесіди та інші техніки відбору й розгрупування волонтерів.

   Спланували свої наступні кроки після завершення заняття, поділилися цікавими ідеями щодо втілення у реальність майбутніх волонтерських проектів.

   На заключну сесію тренінгу завітали почесні гості із Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти: завідувач регіональним науково-методичним центром «Освіта та громадянське суспільство» Мальований Микола Михайлович і методист Макаренко Тетяна Михайлівна, які презентували учасникам тренінгу волонтерський проект «Вирости дубочок для синів та дочок», запросивши бажаючих взяти участь.

   Усі учасники тренінгу отримали сертифікати КЗ «ЗОІППО» ЗОР.