logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

"Пригоди Теда" або використання сучасних комп'ютерних технологій в профілактичній роботі


Опубліковано Пн, 15 Травня 2017 в 13:14


        12 травня 2017 року для учнів 9-В класу комунального закладу «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради  було проведено веб-квест в рамках продовження реалізації шкільної програми по збереженню репродуктивного здоров’я молоді. Дуже важливо навчити молодих людей самостійно вирішувати проблеми, які можуть трапитись на їхньому життєвому шляху, показати де і як можна знайти допомогу.

       Проводячи  роботу з підлітками, дуже важливо знаходитись з ними в одному семантичному просторі, розуміти їхні вікові особливості, інтереси та пізнавальні потреби. На сьогоднішній час комп’ютерні технології займають важливе місце у житті молоді. Підростаюче покоління сприймає багато інформації із Інтернету, формуючи свої цінності та життєву позицію.

      Щоб уникнути негативного впливу соціальних мереж, потрібно процес комп’ютерної глобалізації зробити помічником у педагогічно-просвітницькій роботі.

        Веб-квест було розроблено за принципом комп’ютерної гри працівниками навчального закладу: лікарем Кумар Оксаною Русланівною та соціальним педагогом Моргун Анастасією Григорівною і впроваджено за підтримки практичного психолога Пугач Лілії Василівни та класного керівника Сизоненко Анни Іванівни.

       Юнаки-учасники, послідовно виконуючи завдання за допомогою пошукової системи Інтернет, мали можливість перейти на наступний рівень «гри» та отримати відповідну кількість балів. Учасники допомагали головному герою «гри» - п’ятнадцятирічному підлітку Теду подолати складні життєві ситуації, в яких може опинитись дитина цього віку та знайти рішення й підтримку.

       Квест також містив у собі практичну частину, в якій учні мали самостійно знайти номер гарячої лінії телефону довіри з питань ВІЛ/СНІДу. Здійснивши дзвінок за цим номером, підлітки дізнались де саме в місті Запоріжжі можна пройти тестування на ВІЛ-інфекцію та переконались, що тест дійсно є анонімним і безкоштовним. Ще одним із практичних завдань -було вступити до спільноти «Клініки, дружньої до молоді» в соціальній мережі «Вконтакті» та поставити анонімне запитання із хвилюючих тем лікарю цієї клініки.

       Така форма роботи з молоддю є дуже ефективною, тому що знання, закріпленні на практиці, стають життєвими навичками, які в подальшому допоможуть у формуванні свідомої та відповідальної поведінки майбутніх чоловіків і сприятиме збереженню їхнього здоров’я.