logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

"РАЗОМ ДЛЯ НАЙКРАЩОГО ІНТЕРНЕТУ" В "КОЗАЦЬКОМУ ЛІЦЕЇ"


Опубліковано Пт, 14 Лютого 2020 в 13:08


   «Разом для найкращого Інтернету!» – так звучить гасло Дня безпечного Інтернету, який відзначається цьогоріч 11 лютого. Ця тема надихає всіх приєднуватися до руху та використовувати найкращий потенціал Інтернету для об’єднання людей. Тож і у комунальному закладі «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради до цього питання у 2020 році підійшли досить серйозно.

   Безпека дитини як  онлайн так і  офлайн – це спільне завдання не тільки вчителів та вихователів, а й батьків і, власне, самих здобувачів освіти. Тому до відзначення Дня безпечного Інтернету було залучено всіх вище зазначених учасників.

    З 30 січня 2020 року офіційно запрацювала національна онлайн-платформа з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», і вже з перших днів її роботи батьки учнів «Козацького ліцею» переглянули цікавий, пізнавальний та корисний серіал для батьків «Безпека дітей в Інтернеті».

    Дізналися, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних Інтернет-спілок, сексуального насильства, пройшли тестування  та отримали відповідні сертифікати.

   Педагоги знайшли на платформі цікавий для себе серіал «Цифрові навички для вчителів», цей серіал навчає безпечно застосовувати онлайн-інструменти, щоб навчальний процес став більш захопливим і ефективним. Завершивши перегляд, вчителі та вихователі також отримали сертифікати про проходження курсу. 

    З метою підвищення освіченості учнів із питань безпеки онлайн, формування уявлення про актуальні ризики в Інтернеті, вміння використовувати безпечні й позитивні технології для учнів 5-11-х класів вчителем інформатики Сурган Веронікою Сергіївною було проведено низку заходів: урок «Кращий Інтернет починається з тебе» (5-7 класи), круглий стіл «Безпечне онлайн спілкування» (9-11 класи), класна година «Безпечний Інтернет» (9-Б клас), урок «#Не_ведусь: Я знаю як спілкуватися в Інтернеті» (5-6 класи) та квест «Ми – за безпечний Інтернет» для 8-х класів.

   Вчитель зареєструвала свою підтримку Дня безпечного Інтернету для  отримання відкритого цифрового бейджа та сертифікату «Організаторка заходу до Дня безпечного Інтернету - 2020».

   Учні 6-х класів створили свої обіцянки щодо безпечного користування Інтернетом на 2020 рік та  взяли участь у #saferinternetchallenge.

   Вчитель інформатики Ушатий Володимир Миколайович з 9-ми класами приєднався до онлайн-уроків  «Як хакери захищають Інтернет» (Спікер: Олексій Барановський, к.т.н., CISSP, CISM, CEH, CHFI,  доцент кафедри інформаційної безпеки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського») та «Хакери. Або як обманюють халявщиків в Інтернеті» (Спікери: Вадим Єпур та Денис Івашин, студенти 4 курсу спеціальності «Кібербезпека»,  Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя) організованих програмою Мережних академій Cisco, Кіберполіцією України та провідними університетами країни. Взяли участь у онлайн-тестуванні для отримання сертифікату учасника.

   Вихователі Запорізької школи-інтернат «Козацький ліцей» також долучилися до Дня безпечного Інтернету та провели у свої класах виховні години: «Золоті правила в Інтернеті» (6-Б клас), «Безпечний Інтернет» (7-В клас) , «Так!» – безпечному Інтернету для дітей» (10-А клас) та інші.

    Для сучасних дітей і підлітків мережа Інтернет — це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя, де вони навчаються, спілкуються, вибудовують відносини та відчувають себе частиною спільноти.

   Проте саме Інтернет все частіше стає джерелом сучасної небезпеки для дітей, наслідки якої не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати дитині здоров’я і майбутнього. Саме тому гостро постає питання безпечного користування мережею підростаючим поколінням.

    Сьогодні ми не можемо сховати дітей під ковпаком та ізолювати від шкідливої інформації, але ми маємо говорити із ними, розповідати про складні теми та вчити себе захищати.

#Запоріжжя #Козацький_ліцей #SID2020 #SaferInternetDay #ДеньБезпечногоІнтернету #saferinternetchallenge