logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ: ЯК У ЗАПОРІЗЬКОМУ КОЗАЦЬКОМУ ЛІЦЕЇ ВІДЗНАЧАЛИ СВЯТО КАЛИТИ


Опубліковано Пт, 17 Грудня 2021 в 08:57


   Свято Андрія – це одне з тих свят, де переплелися християнство та язичництво, тож друга назва цього свята – Калита. Так само називається обрядовий хліб, який випікається в цей день і має форму кола – символ сонця та нескінченності.

   Традиційно на свято Андрія, у ніч з 12-го на 13-те грудня, влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата.

   14 грудня 2021 року учні 8-Б класу Запорізького Козацького ліцею під керівництвом класного керівника Симоненко Аліни Олександрівни та за підтримки вихователя Круц Галини Олександрівни дуже весело, пізнавально та креативно відсвяткували Андріївські Вечорниці, або Калиту.

   За традицією дівчатка ворожили, накривали стіл (власноруч спекли три Калити!); хлопці робили збитки, кусали калиту. Але, окрім веселощів, не забули і про навчання, бо підготували дуже цікаві пізнавальні дослідження.

   Під час роботи над проєктом «Спадщина предків» дослідили традиції святкування і вірування наших пращурів.

   Учні як справжні експерти також проаналізували й оцінили вартість і якість продуктів, які необхідні для випікання обрядового Андріївського коржу – Калити. Під час заходу презентували свою роботу під назвою «Дешево та сердито».

   Проєкт «Накрити стіл без жінки» від юнаків 8-Б класу став справжньою родзинкою свята! Хлопці склали святкове меню, самостійно розрахували кількість продуктів і їхню вартість. Продемонстрували свої вміння критично й аналітично мислити, а також відповідально ставитися до розв'язання проблеми.

   Журналістське розслідування під назвою «Чи живе свято Андрія?» змусило нас поставити за мету пропагандувати свято Андрія Первозваного, бо це наша спадщина, наші традиції і культура.

   Отож активно відсвяткувавши, учні з задоволенням поласували традиційними стравами.

   Свято вийшло грандіозне! Тож давайте разом популяризувати і відроджувати українські народні традиції!

Фотозвіт за посиланням АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ: ЯК У ЗАПОРІЗЬКОМУ КОЗАЦЬКОМУ ЛІЦЕЇ ВІДЗНАЧАЛИ СВЯТО КАЛИТИ