logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

МАСШТАБНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЗАХІД "КОЗАЦЬКА ПОКРОВА"


Опубліковано Пн, 16 Грудня 2019 в 12:53


   З 11 по 13 жовтня 2019 року на базі комунального закладу «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради відбувся грандіозний масштабний міжрегіональний мистецький захід «Козацька Покрова», який був організований і проведений спільно з головою етносекції Секретаріату Товариства «Україна-Світ» Валерією Левківською, головою етноклубу «Мальви» міста Запоріжжя Юлією Теребіновою за підтримки Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації.
   На урочисте відкриття свята завітало багато поважних гостей: керівник представництва громадської спілки «Зелений центр Метінвест» міста Запоріжжя, молодіжний мер міста Сергій Ільченко; президент ВГО «Всеукраїнська федерація козацького бойового мистецтва «Спас» Олександр Притула; директор ДЮСШ українського рукопашу «Спас» Володимир Коломієць; ветеран АТО і меценат «Козацького ліцею» Андрій Василенко і, звісно ж, довгоочікувані гості зі столиці – керівники та вихованці етноклубу «Коло» Київської загальноосвітньої школи №11.
   Свято Покрови Пресвятої Богородиці, свято військової честі, звитяги, мужності, свято захисників української землі розпочалося із щирих привітань учнів «Козацького ліцею».
   Своїми потужними творчими виступами порадували дует «БУМ», ансамбль «Веселі дівчата», хор «Соловейко», виконавши запальні патріотичні пісні. Зарядив позитивом Поддашкін Антон з гуморескою «Молитва козака».
   Зворушливим до сліз, глибоким і проникливим був творчий виступ переможців Обласного етапу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура») – рою «Яструби», які переконали усіх, що козацький дух – незламний!
   Далі приймали вітання від гостей етноклубу «Коло» школи №11 міста Києва. Приємно вразив мистецький подарунок столичних гостей.
   Після заходу відправилися на Покровський ярмарок, де кожен міг придбати солодощі, фрукти, домашню випічку, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та багато всього цікавого.
   Після обіду в актовій залі освітнього закладу відбулося колоритне етношоу «Квітучий світ - 2019» від етномайтерні Валерії Левківської.
   Під час показу демонстрували старовинні українські національні костюми з усієї України. Глядачі побачили автентичні полотняні сорочки та костюми, вишиті гладдю і хрестиком, а також оригінальні сучасні дизайнерські сукні, головні убори дівчат і жінок-моделей були різними – це стрічки, віночки і хустки. Також було проведено майстер-клас із виготовлення квітки мальви.
   Увечері усі разом запалювали на етнодискотеці з майстер-класом «Побутові танці». Було весело!
   12 жовтня після сніданку відправилися до національного заповідника «Хортиця» - знайомили гостей із важливим освітнім і культурним історичним центром України. Влаштували прогулянку і фотосесію біля музею історії українського козацтва, помилувалися розкішними краєвидами Дніпра з оглядового майданчику.
    Урочистою ходою пройшлися до історико-культурного комплексу «Запорізька Січ», що відтворює образ козацької столиці й атмосферу часів козацтва, побували на екскурсії на Січі.
   Здійснили подорож у світ самобутньої культури запорозьких козаків – залюбки переглянули виставу січових козаків під відкритим небом. Глядачів накрило бурхливою хвилею емоцій.
   Під час прогулянки Хортицею милувалися захоплюючою красою осінньої природи. Побували біля стародавніх святилищ у вигляді кам'яних закладок, що датуються II тисячоліттям до нашої ери.
   Про священні місця на острові, культові споруди багато цікавого розказав гід – викладач історичного факультету Запорізького національного університету Юрій Іріоглу.
   Після обіду директор Запорізької ДЮСШ українського рукопашу «Спас» Костянтин Рижов та тренер секції бойового рукопашу «Спас» «Козацького ліцею» Іван Маляренко влаштували гостям справжнісінькі «Козацькі забави» з майстер-класами.
   Залюбки виконували і відчули на собі дію комплексу психофізичних вправ «9 сил» від Олександра Притули.
    Кияни подякували тренерам і сказали, що будуть ці вправи робити в потязі по дорозі додому.
   Швидко і неочікувано підкрався вечір.
   На вечірку у колі друзів зібралися ліцеїсти, учні школи №11 м. Києва, педагоги-керівники.
   Розпалили багаття. Приготували смачну картоплю у фользі.
   Практичний психолог ліцею Анастасія Сєркова провела тімбілдінг для компанії. Жартували, сміялися, гралися усі – діти та дорослі. Вечір видався цікавим і насиченим.
   Заключний день гостин у Запоріжжі розпочався із екскурсії містом, його історичними місцями. Здійснили також екскурсію до музею техніки «Фаетон», влаштували прогулянку греблею ДніпроГЕС.
   Ввечері вирушили в дорогу додому.
    «Із великим захопленням занурилися у будні і свята Запорізького «Козацького ліцею». І себе показали, і на людей подивились! Зрозуміли, що в нас є багато спільного, а відмінності можна і треба запозичити. Сподобалася атмосфера дитячої демократії, бо й ми живемо за цими принципами. Дякуємо гарній очільниці, неперевершеній керівниці ліцею - пані Оксані Губіній та її творчій згуртованій зірковій команді за домашній затишок гуртожитку, неймовірно смачні страви, а також дуже цікаву насичену програму та її чітку організацію під час нашого перебування у Запоріжжі. Зачаровані парками міста, захоплені атмосферою запорізької давнини, яку зберігають і популяризують нащадки козаків», - щиро висловлювалися представники етноклубу «Коло» школи №11 міста Києва у складі учнів та вчителів під враженнями від вікенду в козацькому краї.
   Директор, педагогічний і учнівський колективи «Козацького ліцею» раді знайомству та співпраці з талановитими учнями і креативними педагогами-киянами.
   Приємним було співробітництво з головою етносекції Секретаріату Товариства «Україна-Світ» Валерією Левківською і головою етноклубу «Мальви» м. Запоріжжя Юлією Теребіновою.