logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

МІЖНАРОДНИЙ ОНЛАЙН-ФЕСТИВАЛЬ "КОЗАЦЬКА ПОКРОВА-2020" У ЗАПОРІЖЖІ


Опубліковано Пт, 16 Жовтня 2020 в 14:31


   14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці, свято Українського козацтва та Захисників України.

    За традицією, Запорізький Козацький ліцей долучається до Всеукраїнських святкувань. У межа співпраці з етноклубом «Мальви» Запоріжжя і товариством «Україна-Світ» 13 жовтня 2020 року організували і провели Міжнародний онлайн-фестиваль «Козацька Покрова-2020».

   Свято Покрови відзначали особливо урочисто: із запальними піснями, вражаючими показовими виступами бойових мистецтв і обрядом посвяти в джури.

   Дуже ефектним і колоритним був виступ вихованців гуртка козацького бойового рукопашу «Спас» «Козацького ліцею». Юні спасівці вправно демонстрували акробатичні трюки, володіння рукопашним боєм. Вони є послідовниками козаків-характерників, тож показали загартованість своїх тіл – ходили по склу, лягали на цвяхи. У глядачів від виступу перехопило подих.  Дійство викликало велике захоплення!

   Вихованці військово-патріотичного гуртка «Джура» - рій «Яструби» показали всім, що вже виросла достойна зміна нинішнім захисникам Вітчизни і Україна може спати спокійно - її є кому боронити.

   Дзвінкі соловейки – вокальне тріо «Акварель» — розкрили присутнім співочу душу України. Не менше захоплення викликало також тріо «Барвінок».

   Вже доброю традицією стало під час вшанування  Пресвятої Покрови – покровительки всього роду козацького, проведення посвяти в ряди  козацтва ліцеїстів. Урочисту посвяту проводив Костянтин Рижов, Кошовий Отаман Війська Запорозького Низового.

    Аби продовжувався рід та слава козацька, слава родоводу українського, учні долучилися до лав українського козацтва, присяглися  кожним своїм наступним днем трудитися задля своєї Вітчизни-України і задля свого народу. 

   На честь свята Покрови матусі спекли  печиво «покровку», аби солодко та гарно жилося цілий рік та, зокрема, взимку. Смаколики подарували дітям. Кругле печиво «покровка» як оберіг.

   З дотриманням карантинних обмежень усі події фестивалю «Козацька Покрова-2020» у Запоріжжі транслювалися онлайн.

   Онлайн у нашому святі брали участь багато українців усього світу. Особливо теплі вітання ми отримали  від учнів Української школи «Еллісів» в Осло, від членкинь Клубу українок у Греції та мали можливість поспілкуватися із ними.

   Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг. Адже любов до рідної землі та батьківської хати, повага до українських традицій і рідної мови передалася нам у спадок та ні за яких обставин не можуть бути знеціненими.