logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

Шевченківські свята


Опубліковано Сб, 17 Березня 2018 в 17:38


      Щороку з приходом весни ми, українці, відзначаємо Шевченківські свята. Велич постаті Тараса Григоровича Шевченка неможливо переоцінити. Пам'ять про Великого Кобзаря вшановують не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу.

       Досить насичено та багатоманітно проходив Шевченківський тиждень у Запорізькій школі-інтернаті «Козацький ліцей». Таке враження, що починаючи з 12 й по 16 березня 2018 року освітній заклад перетворився на «живий» музей життя і творчості геніального майстра слова та пензля.

       У бібліотеці школи-інтернату організовано тематичну книжкову виставку «Уклін тобі, Тарасе!». Було також проведено години інформації «Незабутній Шевченко» для усієї учнівської громади.

       13 березня команди учнів 9-х класів змагалися у літературному брейн-ринзі «Кращі знавці життя і творчості Т.Г.Шевченка», демонструючи свою обізнаність у біографії геніального митця. Підсумували сказане переглядом відеосюжету «Обличчя української історії. Тарас Шевченко». За рядками поезій називали вірші Кобзаря.

       Дуже цікавими були IV та VІ тури змагань – «Зачарований годинник» і «Криптограма», де команди продемонстрували свою вправність із алфавітом і цифрами, прочитали зашифрований тайнопис, у рядках якого крилася назва вірша Т.Г.Шевченка.

       А конкурс капітанів Новікова Олега (команда «Нащадки Кобзаря») та Аксьоненка Нікіти (команда «Українці») остаточно визначив абсолютних переможців брейн-рингу. Ними стала команда «Нащадки Кобзаря» 9-Б класу.

        Вікторина «Світ Т.Г. Шевченка» для команд учнів 7-х та 8-Б класів мала більш творчий характер: за репродукціями автопортретів Тараса Григоровича діти визначали роки їх написання, встановлюючи хронологічну відповідність за часом створення.

       Командам дуже сподобався конкурс «Пазли». Учасники змагань залюбки складали картини Шевченка-художника, називаючи їх.

      Кращими «шевченкознавцями» виявилась команда «Кобзарі» 7-х класів.

      14 березня усі шанувальники літературної спадщини неперевершеного поета і прозаїка зібралися у актовій залі на конкурс читців-декламаторів «Якби ти нас, Тарасе, чув!».

      Змагання проходило у двох вікових категоріях. Почесним журі оцінювались майстерність виконання, сценічна культура та використання сценічного простору.

       Погортали сторінки «Кобзаря», пригадали поетичні шедеври генія; завдяки майстерності маленьких та юних читців подумки переносились у різні періоди життя Тараса Григоровича: то малювали в уяві картини пейзажів українського села, «хрущів над вишнями», то мандрували спогадами поета про дитинство, то з гордістю вболівали за свою Батьківщину, свій народ, його свободу і сміливі переконання жити в незалежній вільній країні.

       Визначили переможців конкурсу читців-декламаторів: володарями ГРАН ПРІ у І віковій категорії стали вихованці гуртка ораторського мистецтва «Скарбниця золотого слова» - учениця 5-Б класу Гнатко Софія та Яцола Катерина із 6-Б класу.

І місце –  Гулей Данило, учень 6-Б класу,

ІІ місце – Ващенко Анастасія із 4-Б класу,

ІІІ місце – Лях Гліб, учень 3-Г класу.

      У ІІ віковій категорії ГРАН ПРІ отримав талановитий оратор-декламатор із 9-Б класу Ратош Данило, який представив широкому загалу уривок із поеми-послання Т.Г. Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим…».

І місце – Холомкова Єлизавета, учениця 8-А класу,

ІІ місце – Ольхова Вікторія із 8-Б класу,

ІІІ місце – Ісаєв Олег, учень 8-Б класу.

       Чудовим музичним подарунком стала мелодійна пісня на слова Кобзаря «Садок вишневий коло хати…» у виконанні хору «Соловейко».

      Також протягом заходу діяла виставка дитячих ілюстрацій до творів поета.

       15 березня у рамках Шевченківського тижня до освітнього закладу завітали вихованці Запорізької дитячої музичної школи №3 з тематичною концертною програмою.

        Відкриттям свята став виступ ансамблю домристів «Козацького ліцею». Маленькі музиканти виконали українські народні пісні «Ой є в лузі калина…» та «Ой джигуне, джигуне».

       Окрім народних, звучали також пісні «Зацвіла в долині…», «Зоре моя вечірняя» та ін. на слова Шевченка. Артисти подарували глядачам щирі емоції, показавши усім перлини народної творчості – мелодійні незрівнянні українські пісні.

       «Юні друзі, дорожіть Шевченком! Хочеться вірити, що на вашому шляху завжди буде Тарасова пристрасть, Тарасова мужність, Тарасове невмируще слово», - звернувся до українців Олесь Гончар.

        Саме Великий Кобзар – творець історії, реформатор, вічний борець, великий митець. Минуло 204 роки з дня народження Тараса Григоровича, а його твори – живі, актуальні, повчальні, цікаві, натхненні, величні та незрівнянні. Кожен з нас має усвідомити значення поезії майстра слова не лише для себе особисто чи літератури і культури України, а й для культурної спадщини світу.