logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

СТРІТ-АРТ, ЯКИЙ ЗМІНЮЄ ЗАПОРІЖЖЯ, АБО ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД НА УРОКАХ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА


Опубліковано Пн, 30 Січня 2023 в 15:49


   «Метод проєктів є одним із провідних засобів перетворення школи навчання на школу життя, оволодіння учнями навичками планування власної діяльності, навичками вибору способів та шляхів її здійснення, формування та актуалізації життєвого досвіду учнів.

   Дені Дідро колись сказав: «Країна, в якій усіх дітей навчатимуть малюванню, подібно письму, незабаром стане попереду всіх інших».

   Основне завдання уроків образотворчого мистецтва – формування у здобувачів освіти, відповідно до програми, творчих знань і вмінь із кожної теми шкільного курсу. Саме використання на уроках методу проєктів дозволяє втілити ці завдання на високому рівні. 

   Проєкт «Кольорове місто», реалізований учнями 7-х класів Козацького ліцею впродовж грудня 2022 року, був присвячений особливому напрямку сучасного мистецтва – Мурал-арту (стріт-арту). Оскільки діти і молодь недостатньо ознайомлені з мистецтвом настінного монументального живопису, а щороку (починаючи з 2014 р.) в Україні  з’являються десятки нових муралів.

   Мета проєкту –  вивчення історії світового стінопису, ознайомлення із авторами та тематикою муралів, залучення учнів до дослідницької діяльності, відкриття та розвиток їхніх творчих здібностей, виховання на естетичних і  моральних цінностях народу.

   Проєкт «Кольорове місто» був реалізований у кілька етапів. Впродовж першого етапу здобувачі освіти знайомилися з історією світового стріт-арту, досліджували мурали України та Запоріжжя, історію їхнього створення та символічне значення. Результатом першого етапу проєкту стала віртуальна екскурсія «Стріт-арт, який змінює Запоріжжя».

   Другий етап передбачав створення ескізу муралу для оформлення будинка у власному районі міста. Однак ліцеїсти розширили географію проєкта, створюючи ескізи муралів для будинків у різних містах та селищах України. Не обділили увагою і найулюбленіший заклад освіти – рідний Козацький ліцей.

   Усі діти проявили творчі здібності, креатив, талант. У кожній роботі – часточка душі всіх учасників і любов до рідного краю!

   Я дуже пишаюсь кожним із вас, кожним проєктом. Ваші ідеї надихають! – з гордістю поділилася творчими успіхами своїх учнів та учениць вчителька мистецтва Яна Миколаївна Голуб і додала: – Ласкаво просимо у віртуальний тур «Стріт-арт, який змінює Запоріжжя».

   У межах проєкту «Кольорове місто» учні 7-х класів Козацького ліцею підготували для вас добірку найбільш яскравих арт-об'єктів міста Запоріжжя та області. Приємного перегляду!

   А який мурал у рідному місті ваш найулюбленіший?»