logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

СВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ СЕМЕНА ПО-КОЗАЦЬКИ


Опубліковано Ср, 16 Вересня 2020 в 10:13


   Кожен осінній місяць має свою обрядовість, кожний відтворений у народному фольклорі.

   14 вересня – визначне свято осені - Преподобного Симеона Стовпника та його матері Марфи, або, як його називають у народі, - День Семена.

   Козаки в цей день відвідували церкву, а потім справляли пострижини молодих хлопців і вперше садили їх на коней як майбутніх захисників народу рідної землі. Це була одна із форм виховання української духовності і патріотизму.

   З нагоди свята у цей день у Запорізькій школі-інтернаті «Козацький ліцей» відбувся колоритний автентичний захід «День Семена по-козацьки».

   Організатори свята – «Козацький ліцей» спільно з Всеукраїнською федерацією бойового мистецтва «Спас» та етноклубом «Мальви» міста Запоріжжя. 

   Захід проходив на подвір’ї освітнього закладу з дотриманням усіх рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо карантинних обмежень.

   На свято завітали почесні гості: віцепрезидент Всеукраїнської федерації козацького бойового мистецтва «Спас», директор дитячо-юнацької спортивної школи «Спас» із козацького рукопашу, отаман Запорозького війська низового «Запорозька Січ» Рижов Костянтин Анатолійович; кандидат філологічних наук, доцент кафедри філософії та суспільно-гуманітарних дисциплін Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, популярна запорізька поетеса і письменниця Корицька Галина Романівна та голова етноклубу «Мальви» м.Запоріжжя, яскрава представниця батьківського активу ліцею, генераторка ідей Теребінова Юлія Геннадіївна.

   За доброю козацькою традицією саме 14 вересня маленькі козачата – учні 5-х і 7-х класів пройшли ініціацію, тобто посвяту в джури.

   Урочистий обряд посвячення в чоловіче козацьке братство проводив кошовий писар Запорозького війська низового «Запорозька Січ» Василь Прокопенко.

   Хлопчиків саджали на коней і кожного із них на коні обвозили по колу за рухом сонця. Цей обряд символізує перехід від одного вікового стану до іншого.

   Парубок на коні — вже не дитина, віднині він дорослий, рівноправний член козацького братства.

   Пройшли обряд зав'язування одного із найголовніших атрибутів козацького одягу – пояса вихованці гуртка «Спас» - сміливі та сильні джури «Козацького ліцею», а також  вихованці дитячо-юнацької спортивної школи «Спас» із козацького рукопашу. Це важливий етап становлення як воїна на шляху до опанування і удосконалення свого бойового мистецтва.

   У цей день, окрім урочистого обряду посвячення у чоловіче козацьке братство, на території ліцею у межах святкування проходили майстер-класи з цікавих технік живопису та декоративно-ужиткового мистецтва від майстринь-педагогинь «Козацького ліцею»; виставка сувенірів і виробів із дерева; майстер-клас із виготовлення обжинкового снопу, оберегу від усіх негараздів, від народної майстрині, членкині товариства «Україна-Світ» Ірини Григор’євої та багато інших цікавинок.

   Запалювали на святі юні зірки – вокальне тріо «Акварель».

   Ефектним і потужним був показовий виступ вихованців гуртка «Самбо» ліцею  (Керівник – Балабекян Ашот Врежович).

   Свято Симеона Стовпника  – це також важливий етап у часовому вимірі року, воно унормовує чергування періодів праці та відпочинку, а отже, безпосередньо впливає на організацію господарського й культурного життя кожного суспільства. Цей день ще називають святом ремісництва.

   До цього свята були приурочені давні звичаї, присвячені вшануванню вогню, при якому працювали впродовж довгих осінніх вечорів.

   Під час святкування Дня Семена у «Козацькому ліцеї» влаштували карнавал вогню, що символізує життєдайну та духовну енергію, збереження родинного вогнища.

   З року в рік, упродовж століть, народні традиції, які уособлюють собою мудрість наших предків, бережно передаються від покоління до покоління. І традиції святкування дня святого Семена — яскраве тому підтвердження!

    Тож бережімо і примножуймо традиції свого народу та славного козацького Запорізького краю!