logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

Тренінг для тренерів за програмою "Організація та координація волонтерської діяльності" за підтримки німецької федеральної компанії GIZ


Опубліковано Пн, 26 Березня 2018 в 13:10


   У процесі здобуття повної загальної середньої освіти потрібно формувати ключові компетентності, які є необхідними кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності. Волонтерська діяльність є основою для набуття та розвитку саме громадянських та соціальних компетентностей.

   З 19 по 23 березня 2018 року на базі Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проходив тренінг для тренерів за програмою «Організація та координація волонтерської діяльності» за підтримки німецької федеральної компанії GIZ.

   Організаторки – методист регіонального науково-методичного центру «Освіта та громадянське суспільство» ЗОІППО Тетяна Михайлівна Макаренко й представниця Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Катерина Мінакова.

   Учасницями тренінгу стали 25 найактивніших координаторок волонтерського руху в освітніх закладах Запорізького краю, серед яких і педагог-організатор Запорізької школи-інтернату «Козацький ліцей» Філоненко Юлія Володимирівна.

   Сказати, що було важко – це нічого не сказати. Навчання проходило насичено і мозковибухово. Бути тренером – це мистецтво. Адже тут важливе не тільки знання «сухої» теорії, а й уміння викласти матчастину так, щоб стало зрозуміло і цікаво кожному, щоб яскраво, креативно, з візуалізацією та власними життєвими прикладами, активно і вправно взаємодіючи із аудиторією, правильно ставлячи питання, уміло фасилітуючи, де потрібно, та правильно даючи відповіді на поставлені питання.

   Отож протягом п’яти днів під чітким керівництвом тренерок-професіоналок Оксани Юрик та Ірини Боднар об’єднувались в групи, отримували завдання з різних тем, що стосувалися волонтерства як корисного інструмента в новій сучасній українській школі, готувалися і пробували себе в ролі тренера: працювали з групами, намагаючись враховувати усі особливості навчання дорослих, вчились давати і отримувати зворотній зв'язок.

   Під час сесій відпрацьовували техніку володіння собою та управління увагою аудиторії, а також познайомилися з усіма цікавими родзинками тренерства.

   Тепер у статусі тренерок сміливо зможемо навчати педагогів і допоможемо їм розвиватися як майбутнім координаторам волонтерського руху в освітніх закладах Запоріжжя та області.