logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

У "Козацькому ліцеї" на Масляну всіх вітали, радо зиму проводжали!


Опубліковано Пт, 16 Лютого 2018 в 19:39


      Останній тиждень перед Великим Великоднім постом в Україні називають Масляною або Колодієм. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем. У народі Масляна асоціюється із смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.

     Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Масниця – це перехід від Зими до Весни.  Цього року це свято розпочалося у понеділок 12 лютого і триватиме воно цілий тиждень аж до 18 лютого (до неділі).

     16 лютого 2018 року в Запорізькій школі-інтернаті «Козацький ліцей» святкували п’ятий день Масляної, який в народі ще називають «вечірки тещ».

     Чарівною грою на сопілках закликали весну вихованці гуртка народних інструментів «Веселі жайворонки».

     Хлопці та дівчата співали запальних пісень «Масляна», «Гей на Масляну», жартували. Цікавими були конкурси-ігри «Тещині млинці», «Заквітчане дерево». Усе тут мало своє символічне значення. Як говорила ведуча Острівна Анастасія: «Не просто дерева прикрашали стрічками, а закликали природу до пробудження, щоб навесні дерева буяли цвітом і розпускалися листочки на багатство і гарний врожай».

      Вибух емоцій викликала поява в залі опудала зими – Марени.

     Потім молодь дружно покликала на свято Масляну рум’янощоку, в образ якої майстерно перевтілилась Волкова Уляна.

     Цікавим був обряд народження колодки. Не вдалося хлопцям оминути традицій на Масляну – пов’язали їм дівчата заквітчані колодки на руки, «щоб знали як залицятися, а не свататись».

     Повеселила глядачів у залі сцена діалогу тещі – вихователя Дворко Валентини Семенівни та зятя – учня 10-А класу Бурдіновича Олега. Актуальною і дотепною була пісня «Зятя вибирала».

     Інсценізували, відтворили традиції святкування Масниці протягом всього тижня. Тому і вибачення один в одного попросили, попрощались із Масляною та дружно відправились на вулицю палити опудало зими.

     Пробачили один одному всі образи, спаливши їх у вогнищі разом із зимовим холодом і Мареною. Разом покликали весну, а потім відправились до їдальні ласувати варениками зі сметаною, смачними млинцями із джемом та духмяним чаєм…