logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

У "Козацькому ліцеї" пройшов Тиждень інформатики


Опубліковано Вт, 28 Листопада 2017 в 11:08


      З 17 по 24 листопада 2017 року в Запорізькій школі-інтернаті «Козацький ліцей» проходив Тиждень інформатики.

      У рамках проведення Тижня учні брали участь у конкурсах, змаганнях, відкритих виховних заходах, спрямованих на розвиток творчості, фантазії, логічного та креативного мислення, вміння орієнтуватися в інформаційному просторі.

     Учителями інформатики було майстерно підібрано для кожної вікової категорії відповідні завдання, проводились конкурси та вікторини на перервах. Діти залюбки розгадували ребуси, кросворди, «хмарки зі слів».

     Розпочався предметний тиждень із Міжнародного конкурсу з інформатики та комп'ютерної грамотності  «Бобер», учасниками якого стало 130 розумників і розумниць «Козацького ліцею» (3-11 класи). «Бобер» користується популярністю серед учнів. Із кожним роком число бажаючих перевірити свої знання з інформатики зростає.

     18 листопада 2017 року вчитель інформатики Доброчинська Тетяна Віталіївна у 4-Б класі  провела  відкритий урок на тему: «Робота в середовищі текстового редактора: змінювання зображень з використанням функцій обертання, зміна кольору фігур та кольору фону».

     Урок пройшов нестандартно - у формі казки. Виконували інтерактивні вправи, розроблені у програмі для SMART-дошок, що дозволило повторити інструменти графічного редактора та, помандрувавши казкою, встановити лад у сонячній планеті Paint у формі гри. Кінцевий результат - виконання практичного завдання (малювали сонечко) під пісню «Дорогою добра». Атмосфера на уроці була дружньою і доброзичливою.

      22 листопада 2017 року вчитель інформатики Сурган  Вероніка Сергіївна провела тренінгові заняття на тему: «Безпечне онлайн спілкування» для учнів 10–11-х класів, на яких юнацтво дізналося про основні види Інтернет-залежності, про розповсюдження кіберкомунікативної залежності в Україні, залежності від спілкування в соціальних мережах, форумах, чатах, а також про наслідки, до яких  це може призвести: заміни реальних членів сім’ї і друзів віртуальними.

      Переглядаючи тематичні відеоролики, кліпи, розбираючи проблемні ситуації, діти разом із вчителем шукали рішення проблем, за допомогою тестування визначили, в кого з учнів є прояви ознак Інтернет-залежності та обговорювали можливі заходи щодо профілактики й лікування  кібернетичної хвороби. 

     Такий вид роботи сприяє самосвідомості учнівської молоді та  формуванню почуття відповідальності за свої вчинки.  

     23 листопада 2017 року з учнями 8-х та 9-х класів Тетяна Віталіївна провела квест з інформатики «Хто Ви, пане Ре Т’юпмок?» Учні залюбки проходили всі етапи квесту: розгадували QR – коди, складали пазли, відгадували ребуси та розшифровували «хмарки»,  а також розгадували онлайн кросворд, працювали з гугл - документами тощо.

      Боротьба була запеклою, але першими прийшли до фінішу і відгадали «Хто ж такий пан Ре Т’юпмок?» Мещерякова Катерина, Новіков Олег  і Ратош Данило із 9-Б класу та Ольхова Вікторія, учениця 8-Б класу.

      Для учнів 5-11 кл. було проведено такі конкурси:

  • «Дешифровщик»  (розгадування QR-кодів):

І місце – учні 7-Б класу  Абрамов Марк і Долідзе Орина;

ІІ місце – учень 9-Б класу  Осипенко Олександр;

ІІІ місце – учениця 6-Б класу Балашова Тетяна.

  • Конкурс листівок і брошур «Безпечний Інтернет»:

І місце – учениця 6-Б класу Зубарева Софія;

ІІ місце – учениця 5-А класу Прокопенко Марія і Тищенко Кирило;

ІІІ місце – учень 8-Б класу Струков Володимир.

  • У конкурсі презентацій «Вузи Запоріжжя та Запорізької області» перемогу здобули учні 9-Б класу.

 

       Також 23 листопада 2017 року Веронікою Сергіївною було організовано перегляд відеофільму «Онлайн. Інтернет-залежність» для учнів 5-9 класів. Ліцеїсти переглянувши відео, дізналися як, ким і коли було створену першу соціальну мережу, познайомилися з ознаками Інтернет-залежності та отримали невичерпне джерело інформації про те, як можна уникнути «нової кібернетичної хвороби», що стрімкими темпами охоплює населення України.

      І на завершення Тижня інформатики вчитель Сурган Вероніка Сергіївна провела відкритий урок у 7-Б класі на тему: «Алгоритми з розгалуженням. Алгоритми з розгалуженням в Scratch».

     Використовуючи презентації, фрагменти мультфільмів і зв’язок із життєвими ситуаціями, вчитель розкрила поняття «розгалуження», познайомила з алгоритмами з розгалуженням в програмному середовищі Scratch.

      Таким чином, використовуючи можливості мови програмування Scratch учні створили свої перші проекти - анімаційні міні-мультфільми. 

     Проведення таких заходів протягом Тижня інформатики розвиває інтерес учнів до вивчення предмету, творчу уяву, художній смак, навички змагання, логічне та просторове мислення, посилює пізнавальну мотивацію, підвищує інтерес до активної творчої та самостійної діяльності, формує навички самостійності