logo
Запорізька школа-інтернат "Козацький ліцей"

Урок-реквієм до дня пам'яті жертв Голокосту


Опубліковано Вт, 30 Січня 2018 в 12:18


      27 січня щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду.

      29 січня 2018 року в рамках Тижня історії в Запорізькій школі-інтернаті «Козацький ліцей» вчителем Сауляк Іриною Володимирівною було організовано і проведено відкритий Урок-реквієм до дня пам’яті жертв Голокосту для учнів 10-11-х класів.

      Ведучі заходу, одинадцятикласники Острівна Анастасія і Батраченко Артем, розказали про страшну політику нацистів, які прийшли до влади в Німеччині 1933 року, після чого почалося планомірне і систематичне знищення Єврейського населення Європи. Цей процес отримав назву «Голокост» ( у перекладі з давньогрецької мови  - «усеспалення»). За роки Голокосту загинуло 6 млн. євреїв (в Україні – близько 1,4 млн.). Доповненням сказаного була демонстрація слайдів презентацій «Голокост» та «Голокост в Україні».

      Абсолютну непорушну тишу в залі викликали рядки поезії Миколи Бажана «Могильний вітер з тих ярів повіяв…» у виконанні Острівної Анастасії.

     Співпереживання, розпач і жах, стискання серця в грудях, нерозуміння страшної нелюдської жорстокості у юнаків та дівчат, педагогів викликав документальний фільм «Таємниці Голокосту».

     Запалили свічку скорботи і вічної пам’яті. Хвилиною мовчання вшанували жертв Голокосту…

     Минуле змінити неможливо, але майбутнє залежить від нас, тож будьмо добрими один до одного, будьмо толерантними, будьмо Людьми.